We hebben het allemaal druk. De vraag is, hebben we het echt druk, of maken we ons druk? Sinds de introductie van de computer, afwasmachine, wasmachine, droger, stofzuiger, diverse keukenhulpen en elektrische gereedschappen, zou je denken dat we een heleboel tijd besparen. Dat we dagelijks een flink aantal uren achterover zouden kunnen leunen. Echter, zo voelt het meestal niet. Hoe komt dit? Deels omdat we steeds meer willen en van onszelf ook vaak moeten. We willen een goede moeder of vader zijn, een goede partner, familielid, vriend of vriendin, we willen dat het huis ten alle tijden schoon en opgeruimd is, dagelijks koken, leuke hobbys, voldoende sporten, en tegelijkertijd willen we er ook nog leuk uitzien. En wat levert het ons op? Een agenda die tot op de minuut vol gepland is.
Suppletie: nodig of niet?
Miezerige regenbuien, een gure wind die door alle kledingstukken heen snijdt en een prachtig blader-kleurenpalet dat voor de mooiste schouwspelen zorgen: welkom herfst! In het najaar spelen drogisterijen er slim op in om (multi)vitamine en mineralen preparaten aan te bieden. Deze stoffen zijn belangrijk voor het in stand houden van een goede gezondheid. Maar hebben we suppletie in de vorm van extra poeders, pillen, druppels, capsules e.d. echt nodig? Laten we op zoektocht gaan!
Richtlijnen voeding en beweging volgens de gezondheidsraad
In 2015 is er een duidelijk overzicht gepubliceerd waarin er aanbevelingen worden gemaakt voor de consumptie van specifieke voedingsmiddelen ter voorkoming van veelvoorkomende chronische ziekten. De kern is: eet volgens een meer plantaardig- en minder dierlijk voedingspatroon. Andere aanbevelingen zijn: Read more
Eet je kleurrijk
Dat een goed samengestelde voeding bevorderlijk is voor de gezondheid weet iedereen, aldus de gezondheidsraad. Het lastige hieraan is hoe men samengestelde voeding interpreteert. Zoveel mensen, zoveel opinies! De laatste jaren is er gelukkig meer een verschuiving richting stimulatie van voedingspatronen en -middelen en plaatsen we de (hyper)focus op voedingsstoffen secundair. Read more
Houding en vitaliteit
Het lichaam denkt niet in spieren of gewrichten, maar in bewegingen! Goed kunnen bewegen is het fundament van de IMPACT methode – toegepast bij REIN. Aandacht is er voor de kwaliteit van de beweging alvorens er belasting/ beproeving kan plaatsvinden. Read more
Koolhydraten en vitaliteit
3 factoren spelen in op de energiebehoefte van de mens: de ruststofwisseling, lichamelijke activiteit en het thermisch effect van voeding. Elk van deze factoren kunnen (in)direct beïnvloed worden door verscheidene elementen (o.a leeftijd, genetica, lichaamsgewicht, lichaamsbouw, groei, tak van sport, niet training gerelateerde lichamelijke activiteit, calorie inname). De meeste energie heeft het lichaam in rust nodig om alle noodzakelijke inwendige lichaamsprocessen te kunnen verrichten. Zo ook tijdens slapen, dus maak je niet al te ongerust over de maaltijd later op de avond. Leidend is de energiebalans en houdt oog voor portiecontrole! Het is makkelijk te volgen dat als we meer bewegen en/of de lichamelijke arbeid toeneemt, het lichaam naar meer energie snakt. Koolhydraten en vetten leveren de energie om de batterijen in ons lichaam op te laden. Voor nu laten we de functie en inzichten omtrent vetten achterwege en ligt de focus op koolhydraten. Read more
Tools om de kwaliteit van leven te verhogen
Binnen het leefstijlprogramma ‘Vitaliteit en Energie’ heeft REIN een toolbox opgesteld om de kwaliteit van leven verhogen en daarmee de vitaliteit. Alhoewel niet leidend kan het wel enige verheldering opleveren. Sta jij open voor, ben je bereid je in te willen spannen en stel jij je positief op ten opzichte van (aankomende) veranderingen? Print de toolbox dan uit, hang het op een zichtbare plek of ga er met REIN mee aan de slag!
Van inspireren naar floreren
Begin 2015 heeft er een kick-off plaatsgevonden tussen de afdeling sociale zaken van de gemeente Rijswijk en REIN. Vanuit het samenwerkingsverband en de speerpunten verdieping, verbinding en verankering is er een gezamenlijk doelstelling geformuleerd gericht op re-integratie. Onze visie- iedere Rijswijker telt en binnen de mogelijkheden wordt er gekeken naar welzijn en gezondheid, werk en de toename van zelfredzaamheid. Werk kan hierbij onderverdeeld worden in: regulier werk, werk met behoud van uitkering, vrijwilligerswerk, gesubsidieerd werk of een eigen onderneming starten.
Goede voornemens
Lieve leden,
Allereerst het beste toegewenst voor 2016 en dat het hopelijk een jaar gaat worden rijk aan gelukzalige en liefdevolle momenten!! Zoals elk jaar maken miljoenen mensen goede voornemens voor het nieuwe jaar en gaan ze naar trainingen om fitter te worden, om de gezondheid op peil te houden of vanwege het sociale component. Maar zoals vaak het geval is met goede voornemens zijn de intenties goed, maar worden ze niet lang vastgehouden. Er is zelf een dag naar vernoemd. 17 januari is het de internationale “Ditch New Year Resolution Day”. Samengevat: heel wat mensen laten hun goede voornemens na deze datum varen. “Ik heb het geprobeerd, volgend jaar beter, volgend jaar een nieuwe kans.”
Dorstgevoel en vitaliteit
Omdat er hedendaags zoveel aandacht uitgaat richting complexe facetten zoals de ideale hoeveelheid proteïne- en koolhydraten inname, ketonendieet, de beste macronutriënten verhouding, prestatie bevorderende suppletie, is het niet verwonderlijk dat iets natuurlijk en vanzelfsprekend zoals water onderbelicht blijft. De noodzaak om genoeg water te drinken en jezelf gehydrateerd te houden kan niet genoeg benadrukt worden.