Dat een goed samengestelde voeding bevorderlijk is voor de gezondheid weet iedereen, aldus de gezondheidsraad. Het lastige hieraan is hoe men samengestelde voeding interpreteert. Zoveel mensen, zoveel opinies! De laatste jaren is er gelukkig meer een verschuiving richting stimulatie van voedingspatronen en -middelen en plaatsen we de (hyper)focus op voedingsstoffen secundair. Het verschil zit ‘m niet in dat ene voedingsstof, echter gaat om de samenstelling van een voedingsmiddel. De voedingswaarde wordt bepaald door de verscheidenheid, de hoeveelheid en onderlinge verhouding van de aanwezige voedingsstoffen. Als we ons richten op groente en fruit is de boodschap duidelijk. Nuttig dagelijks ten minste 150-200 gram groente en ten minste 200 gram fruit. Zij kunnen beschouwd worden als de hofleverancier van vitamines, mineralen en bio-actieve stoffen en vormen het gereedschap die door het lichaam worden ingezet voor onderhoud en reparatie. Ook doen ze hun werk als antioxidant om vrije radicalen uit te schakelen. Groente en fruit komt voor in vele kleuren die het gevolg zijn van specifieke stoffen. Hoewel deze niet essentieel zijn om te overleven, leveren ze zeker een bijdrage aan gezondheidswinst. Dus, lang leve de kleurvariatie. Een aantal voorbeelden uitgewerkt:
- Blauw: kleurstof te vinden in onder andere bosbessen, blauwe druiven, pruimen. Het bestaat uit de componenten anthocyaninen en fenolen en zijn niet alleen krachtige antioxidanten. Ze stimuleren eveneens beschadigde cellen zichzelf te vernietigen voordat ze veranderen in kankercellen.
- Groen: kleurstof te vinden in onder andere brocolli, groenekool, boerenkool en spruitjes. Het bestaat uit het component glucosinolaat en mogelijk risicoverminderd voor mond-, slokdarm-, maag- en longkanker.
- Oranje/ oranje-geel: kleurstof te vinden in onder andere wortelen, mango, pompoen, sinnaasappel, mandarijn. Het bestaat uit de componenten beta-caroteen, flavonoïden en betacryptoxanthine. Zij bevatten antivirale, ontstekingsremmende en anti-oxidatieve eigenschappen.
Grootmoederswijsheid dat ‘peentjes goed is voor de ogen’ komt dus niet geheel uit de lucht vallen. De aanwezigheid van beta-caroteen lijkt zeer betrokken te zijn bij de bescherming van degeneratie van het oog op latere leeftijd. Samenvattend, om een muur te bouwen schieten we met alleen bakstenen tekort. Het gebruik van verscheidene tools en specie zorgen tezamen voor een stevig bouwwerk. Advies: varieer met het regenboogpallet dat voeding ons te bieden heeft.