Houding en vitaliteit

15 februari 2016
15 februari 2016 ReinAdmin

Het lichaam denkt niet in spieren of gewrichten, maar in bewegingen! Goed kunnen bewegen is het fundament van de IMPACT methode – toegepast bij REIN. Aandacht is er voor de kwaliteit van de beweging alvorens er belasting/ beproeving kan plaatsvinden. Als iets niet volgens een ideale baan verloopt, moet er ergens wel sprake zijn van energieverlies en mogelijk onnodige (micro)schade. Naarmate de kracht toeneemt binnen een ontspoorde beweging, hoe groter de kans op energielekken en verhoogd blessurerisico. Een enigszins simplistisch voorbeeld wat daarentegen wel een goed beeld schetst. Een ladekast waterpas uitgelijnd beweegt door het midden en gaat soepel open en dicht. Kortom, het is gecentreerd en heeft een volledige beweeguitslag. Als er aan één zijde kracht wordt uitgeoefend staat de ladekast uit het lood. Met enige moeite zullen de lades wel opengaan, echter de vraag is tegen welke prijs. Naarmate dit vaker gebeurd zullen er op verscheidene locaties slijtageplekken ontstaan en is vervanging noodzakelijk. Terugkerend naar het lichaam is het gewenst dat de beweegkwaliteit gewaarborgd blijft. Een belangrijke factor is lichaamsbewustzijn. Ben jij je bewust hoe je staat en loopt? Welke stand je lichaam heeft in zittende positie? Met regelmaat zeurende pijn in de lage rug regionen? Spanningen in de schoudergordel? Feit is dat een langdurig aangehouden foutieve houding kan leiden tot ongemak, pijn of stoornissen.

Vitale houding
Houding wordt gedefinieerd als de stand van de lichaamsdelen ten opzichte van elkaar. Een goede houding is een evenwichtig samenspel van spieren en skelet dat de ondersteunende structuren van het lichaam beschermt, is actief en vooral niet ‘hangen in de banden’. Onder dergelijke omstandigheden functioneren de spieren op de meest efficiënte wijze en bevinden de organen in de borst- en buikholte zich in de optimale positie. Enkele richtlijnen: het hoofd is recht boven de romp en de oren zijn in lijn met de schouders, knieën en enkels. Daarnaast steunt het lichaam op de buitenranden van de voet en zijn de knieën licht gebogen en recht boven de hakken. Als laatste behoud de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom.

, , , , , ,

Wij verwelkomen je om contact op te nemen voor nadere informatie over onze diensten. Een try-out voor een CrossFitness workout is vrijblijvend.