Richtlijnen voeding en beweging volgens de gezondheidsraad

16 oktober 2017
16 oktober 2017 Rein

In 2015 is er een duidelijk overzicht gepubliceerd waarin er aanbevelingen worden gemaakt voor de consumptie van specifieke voedingsmiddelen ter voorkoming van veelvoorkomende chronische ziekten. De kern is: eet volgens een meer plantaardig- en minder dierlijk voedingspatroon. Andere aanbevelingen zijn:

I. Eet dagelijks minimaal 200 gram groente en fruit;
II. Eet dagelijks minimaal 90 gram volkorenproducten;
III. Eet wekelijks peulvruchten (witte/zwarte bonen, capucijners, limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen);
IV. Eet minimaal 15 gram ongezouten noten per dag;
V. Eet wekelijks vis, bij voorkeur vette vis;
VI. Drink dagelijks 3 koppen thee
VII. Vervang de ‘harde’vetten voor de ‘zachte’(vloeibaar bak- en braadvet, plantaardige oliën, zachte margarine)
VIII. Beperk de consumptie van: (bewerkt) rood vlees, suikerhoudende dranken, alcohol, keukenzout (max 6 gram)

22 Augustus 2017 is de gezondheidraad met een advisering naar buiten getreden om het beweeggedrag te normeren om gezondheidswinst te behalen. Deze norm vervangt de eerdere vastgelegde richtlijnen gerapporteerd in de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en de Fitnorm. Wat zijn de meest belangrijke veranderingen? Dit advies is geldend voor volwassen en ouderen, te weten:

I. Bewegen is goed, meer bewegen is beter;
II. Doe minimaal 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning;
III. Doe minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten;
IV. Voorkom sedentair gedrag.

Meer informatie is te vinden op: http://www.gezondheidsraad.nl

Wij verwelkomen je om contact op te nemen voor nadere informatie over onze diensten. Een try-out voor een CrossFitness workout is vrijblijvend.