Rouw en vitaliteit

21 oktober 2015
Posted in Inspiratie
21 oktober 2015 ReinAdmin

Vanuit het landelijk Platform voor Rouw en Spiritualiteit is mij gevraagd een artikel te schrijven over Rouw en vitaliteit. Hieronder een impressie als voormalig medewerker binnen de uitvaartzorg.

Door Reinier Bol

“Daar stonden we dan. Als “zwarte kraaien” netjes in twee rijen achter het gordijn opgesteld wachtende op het teken. Een vriendelijke hoofdknik van de uitvaartleider was afdoende. En corps lopen we de aula binnen, het geluid van onze voetstappen galmen door de ruimte. Dierbaren die elkaar in de armen vallen, een stil zwijgen, een hard applaus, opluchting, boosheid, onvrede, berusting. Een smeltkroes van gemêleerde emoties stijgen boven de menigte uit. Een laatste buiging maken wij om het leven van de overledene te eren. Ik kijk de collega tegenover mij strak aan. Ergens vraag ik mij af waar hij met zijn gedachten zou zitten. Hier in het moment? Bewust van de schoonheid van dood en leven? De sterfelijkheid van ons allen? De kwetsbaarheid van het lichaam?

Beheerst tillen we de kist tot schouderhoogte en etaleren ons eronder. Statig staan we gereed, intimi zoeken aansluiting. Over het geweide grond is het gekraak van de kiezelstenen onverbloemd hoorbaar. Gedurende de wandeling naar de laatste rustplaats lijken zij ons ritmisch toe te zingen. De zon breekt door, de zonnestralen zijn voelbaar op mijn gelaat. Een hogere macht lijkt het goede met ons voor te hebben.

Later vanuit de koffiekamer huppelt een klein meisje mijn kant op. Zij overhandigt mij een Chrysant, mogelijk geplukt van één van de rouwboeketten. Voordat ik de kans krijg om haar te bedanken rent ze de uitgestrekte armen van papa tegemoet. Ik lach en er schiet zich één van Nietzsches favoriete uitdrukking door mijn gedachten; amor fati oftewel schep het lot waarvan je kunt houden.”

Gedurende de opleiding psychologie heb ik mij ruim 5 jaar binnen de werkvelden van dragerscentrale ‘De Helpende Hand’ mogen begeven. Hedendaags hebben verscheidene disciplines de krachten gebundeld en zijn ze bekend onder de naam PULS; Partners in Uitvaartlogistiek en Service. De taken als drager zijnde waren divers: het opvangen van de rouwstoet, in- en uitdragen van de overledene, begeleiding bij een kerkdienst, assisteren van een uitvaartleider. Met enige regelmaat werd er vanuit mijn vriendengroep vragen afgevuurd. Wordt je er niet verdrietig van? Dat is per situatie afhankelijk. Hebben jullie lol? Buiten onze professionaliteit, jazeker. Gaat er weleens iets niet naar behoren? Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Haal je er voldoening uit? Volmondig ja!

Het leven is een aaneenschakeling van gebeurtenissen en vormen je tot degene die je hedendaags bent. Kennis en ervaring dat je meeneemt in je verdere bestaan. Sommige herinneringen scherper op het netvlies dan de ander. Bepaalde momenten binnen de uitvaart sijpelen soms nog mijn bewustzijn binnen. Door de schoonheid van leven en dood stel ik mij dagelijks dezelfde vraag als wat in Aldus sprak Zarathustra wordt voorgelegd. Zou je hetzelfde leven tot in alle eeuwigheid opnieuw willen beleven? Net als het spook van de toekomst maakt het dat we ons er bewuster van worden dat dit leven, het enige leven dat we hebben, ten volle moet worden geleefd. Weg van onze triviale zorgelijkheden naar het vaste voornemen intensief te gaan leven.

Na 4 jaar ervaring binnen de ambulante geestelijke gezondheidszorg heb ik in 2015 een vitaliteitscentrum in hartje Den Haag opgestart. Als vitaliteitsprofessional houdt ik mij bezig met beweging, voeding en coaching. Vitaliteit beleef ik als de fysieke, emotionele en mentale vrijheid om ons maximaal te kunnen ontplooien en daarmee de kwaliteit van leven te verhogen. Middels leefstijlinterventies tracht ik stil te staan bij zingeving en voldoening. Ondanks het genetische profiel en de dagelijkse omstandigheden waarin we verkeren, bestaat er eveneens een eigen aandeel. We zijn zelf als enige verantwoordelijk voor de doorslaggevende aspecten van ons leven en we zijn er zelf ook als enige in staat er iets aan te veranderen. Zelfs als er van buitenaf grote druk op ons wordt uitgeoefend hebben we nog altijd de vrijheid en de mogelijkheid die druk op verschillende manieren te benaderen. Om richting te geven aan het leven wil ik de hieronder geformuleerde vraag ter afsluiting aan u voorleggen:

Wat maakt voor u het leven de moeite van het leven waard?

Wij verwelkomen je om contact op te nemen voor nadere informatie over onze diensten. Een try-out voor een CrossFitness workout is vrijblijvend.