Suppletie: nodig of niet?

16 november 2017
16 november 2017 Rein

Miezerige regenbuien, een gure wind die door alle kledingstukken heen snijdt en een prachtig blader-kleurenpalet dat voor de mooiste schouwspelen zorgen: welkom herfst! In het najaar spelen drogisterijen er slim op in om (multi)vitamine en mineralen preparaten aan te bieden. Deze stoffen zijn belangrijk voor het in stand houden van een goede gezondheid. Maar hebben we suppletie in de vorm van extra poeders, pillen, druppels, capsules e.d. echt nodig? Laten we op zoektocht gaan!


Vitamines zijn werkzame organische verbindingen die in kleine hoeveelheden nodig zijn voor het normaal functioneren van ieder dierlijk organisme op aarde. Bij een langdurig tekort ontstaan er ziekteverschijnselen (bijv. huidaandoeningen, ‘scheurbuik’, bloedarmoede, vertraagde wondgenezing), die meestal weer verdwijnen als we weer voldoende van de betreffende vitamine binnen krijgen. Er zijn 13 vitamines bekend, elk met hun specifieke functie en worden gedifferentieerd in vet- of wateroplosbaar. Het lichaam kan zelf geen vitamines aanmaken (uitgezonderd en in lichte mate aanmakend vitamine D en K), waardoor de rol van voeden/voeding een belangrijke plaats inneemt.

Mineralen (en spoorelementen) zijn onmisbare bouwstoffen voor het skelet, cellen en weefsels en werken nauw samen met vitamines, enzymen en hormonen. Het lichaam heeft een kleine voorraad opgeslagen in de spieren, lever en botten. Bij tekorten worden deze aangesproken. Tenminste 18 mineralen worden onmisbaar geacht in onze voeding en zijn van vitaal belang voor leven, groei of de voortplanting.

Voor een aantal doelgroepen is het wenselijk om gebruik te maken van suppletie: kinderen tot 4 jaar, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, senioren, mensen met een donkere huid of die weinig buiten komen, mensen die te weinig of eenzijdig eten, medicijngebruikers of personen die volgens een strikt voedingsprogramma leven. Val je niet binnen deze doelgroep, dan is het raadzaam voldoende en gevarieerd te eten. Geen enkel soort eten of drinken bevat alle mineralen en vitamines die je nodig hebt. Let wel, meer vitamines en mineralen tot je nemen levert geen extra gezondheidseffecten op en kan zelf een averechts effect opwekken. Houdt oog voor een gevarieerd voedingspatroon en maak van je bord een kleurenpalet. Neem producten zoals groente en fruit, noten, zaden, peulvruchten, vlees, vis en volkorenproducten. Kortom, bij een evenwichtig eetpatroon is in principe geen suppletie nodig. Hup – genoeg gelezen – en nu tijd voor een frisse neus buiten!

Wij verwelkomen je om contact op te nemen voor nadere informatie over onze diensten. Een try-out voor een CrossFitness workout is vrijblijvend.