Binnen het leefstijlprogramma ‘Vitaliteit en Energie’ heeft REIN een toolbox opgesteld om de kwaliteit van leven verhogen en daarmee de vitaliteit. Alhoewel niet leidend kan het wel enige verheldering opleveren. Sta jij open voor, ben je bereid je in te willen spannen en stel jij je positief op ten opzichte van (aankomende) veranderingen? Print de toolbox dan uit, hang het op een zichtbare plek of ga er met REIN mee aan de slag!
Richtlijnen:
- Bewegen: minstens 30 minuten per dag minimaal matig intensieve lichamelijke activiteit, op minimaal 5 dagen per week. Je beweegt matig intensief wanneer de hartslag enigszins verhoogd en sneller gaat ademen. Elke vorm van bewegen is wenselijk.
- Een goede lichaamshouding: samenwerking van buik-, bil-, rug- en beenspieren. Door een goed samenspel van de spiergroepen blijft de natuurlijke houding van de wervelkolom gehandhaafd. Aandachtspunten: (schouders-, heup- en enkelgewricht op één lijn; knieën lichtelijk gebogen; opstrekken borstkas; hoofd recht boven de romp).
- Het is belangrijk dat de inname van energie overeenkomt met de behoefte van het lichaam; de energiebalans moet in evenwicht zijn. Daarnaast zou de kern van voeding moeten bestaan uit voedingstoffen die de cellen en de maag voeden. Vergeet het acroniem TASTE niet!
- Het is belangrijk om eerder naar bed te gaan om de diepe slaap alle ruimte te geven. Dit komt ten goede aan de herstelactiviteit.
- Richt je avond in om aan slapen toe te komen middels rituelen, gewoonten, afname lichamelijke activiteit, ontspanningsoefeningen.
- Denk voor structuur in je dag aan OMA (ochtend-/middag- en avonddeel). Schrijf van tevoren alle verplichtingen op en bekijk hoeveel (of hoe weinig) “lege” plekken er in het schema staan. Vergeet je niet ruimte voor jezelf in te plannen?
- Voorkomen overbezetting door: tijd te nemen om te beslissen, ja te zeggen onder voorwaarden of taken te ruilen.
- Onthoud dat de functie van gevoel is om gevoeld te worden. N.B. onderschat de waarde van gedachten niet. Als je leert de gedachten te veranderen, veranderen het gevoel en gedrag mee.
- Gaan je gedachten met je aan de haal. STOP! Neem de volgende twee vragen in acht: is de gedachte reëel? Helpt deze gedachte mij om te voelen en te gedragen zoals ik zou willen?
- Spreek op een positieve manier over jezelf. Er is altijd wel iets goeds aan wat je hebt gedaan!
- Vergroot je positieve ervaringen met: aangename activiteiten uitvoeren, empowerment, dankbaarheid tonen, competenties noteren, wat waarderen dierbaren in jou, ontlokken van een glimlach.
- Regel nummer 1; zorgen voor jezelf. Essentieel binnen contact is: wil je “ja” zeggen, of wil je liever “nee” zeggen? Als mens ben je van waarde, je doet ertoe! Heb je de legitieme rechten op het netvlies?
- Wees bewust van eigen houding en houding van anderen. Sluit de binnenkant (het denken en voelen) aan met de buitenkant (uiten en handelen)?
- Sta in je kracht. Verzoeken gaan over zelfbescherming en de kwaliteit van het leven. De volgende steekwoorden kunnen ondersteunend zijn: vinden, voelen, willen, oplossen.
- Als laatste: wij zijn nooit klaar. Ontwikkeling en verandering zijn constante factoren in ons leven. Beschouw veranderen als een leerproces. Laat de oordelen achterwege en bepaal jouw richting aan de hand van: waar jij in gelooft, wat je sterke eigenschappen zijn en wat door je dierbaren wordt gewaardeerd.