Leve de variatie!
Ons menselijk lichaam bestaat uit miljarden cellen die op een bewonderenswaardige wijze met elkaar interacteren om allerlei taken uit te voeren. Voor alle noodzakelijke inwendige lichaamsprocessen is energie nodig. Als daarnaast de lichamelijke inspanning stijgt, neemt de energiebehoefte toe. Gelukkig zijn we gezegend met cellen die de beschikking hebben over eigen ‘energiecentrales’. Een goede manier om de energiecentrales van power te voorzien is door het integreren van een gevarieerd voedingspatroon binnen het dagelijks leven. Let wel, zaak is dat we een goede balans zien te vinden tussen wat het lichaam nodig heeft en wat het lichaam gebruikt. Met andere woorden; eet niet meer dan het lichaam nodig heeft bij jouw levensstijl. Overgewicht is in de meeste gevallen terug te voeren op een verstoorde energiebalans. Terugkomend op de variatie is de mens een alleseter die behoefte heeft aan afwisseling. Echter lijkt het er hedendaags steeds meer op dat we ons binnen de variatie van voedingsmiddelen minder laten leiden tot wat goed voor ons in. Andere factoren gaan een overheersende rol spelen zoals; emotie, genot, bereidingsgemak en gewoonte. Zaak is om je bord weer kleur te geven en je creativiteit los te laten in de keuken. Varieer met alle groenten en fruit die er voorhanden zijn. Keer je ’s om als je voor de schrappen staat en verwonder je om de andere artikelen. Haal voedsel in huis dat je lekker vindt, maar al in tijden niet hebt bereid. Kortom, leve de variatie! Om een vuist te maken tegen voeding gerelateerde welvaartsziekten heeft REIN een aantal richtlijnen geformuleerd die snel en makkelijk toe te passen zijn:
- Zorg voor je dagelijkse dosis lichaamsbeweging,
- Varieer met groente & fruit,
- Eet met regelmaat (vette) vis,
- Beperk het gebruik van producten met een hoog gehalte aan verzadigde vetzuren en/of transvetzuren,
- Houdt het gebruik van koolzuurhoudende dranken (zeer) beperkt,
- Bij alcoholgebruik: wees matig,
- Wees zuinig met keukenzout.